Covid- en griepvaccinaties 2023-2024

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren wij opnieuw de toediening van de griepvaccinatie en sinds dit jaar bijkomend de COVID-vaccinatie.
Vaccineren is en blijft immers een belangrijke techniek om infecties onder controle te houden. Dit met een zo laag mogelijk risico voor de gezondheid van het individu, maar ook ter bevordering van de volksgezondheid.

Iedereen is vrij om zich te laten vaccineren. Het covid-vaccin is gratis en aanbevolen voor iedereen.  Voor het griepvaccin wordt terugbetaling voorzien via de mutualiteiten voor de risico-groepen. Voor de mensen buiten de risicogroep kost dit 17 euro. Sommige mutualiteiten voorzien nog een extra terugbetaling.

Aan de  volgende risicogroepen worden beide vaccins sterk aanbevolen: iedereen van 65 jaar of ouder of in langdurige zorg, personen met eerder vastgestelde ziekten, alle personen met een verzwakte weerstand, zwangere vrouwen en alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen.

Organisatorisch:

We willen opnieuw de vaccinaties bundelen in vaccinatiemomenten. Dit jaar is het ook mogelijk om uw afspraak online te boeken bij onze verpleegkundige Stefanie (klik hier om een afspraak te boeken). Daarnaast kan u ook in de voormiddagen van maandag tot vrijdag telefonisch bij Stefanie terecht, alsook voor eventuele vragen.
Op deze momenten zullen enkel de vaccins toegediend worden. Dit doen we om de beschikbaarheid van de artsen en de gewone consultaties zo veel mogelijk te bewaren. Indien u toch bijkomende problemen wenst te bespreken, kunnen we u natuurlijk een afspraak geven op de arts-consultatie.
Na de vaccinatie is er de mogelijkheid om een kwartier na te blijven in de wachtzaal van de praktijk.

Voor mensen waarbij de arts gewoonlijk aan huis komt zal de toediening op dat moment (op huisbezoek) gebeuren. Graag tijdig het Griep-vaccin in huis halen en in de koelkast bewaren. Het Covid vaccin wordt door de arts voorzien.

Vaccinatiemomenten:

De piek van de COVID infecties wordt in november verwacht. Voor de griep wordt deze pas verwacht in februari. Vandaar dat de COVID vaccinatie best zo vroeg mogelijk gebeurt (september – oktober), en de griepvaccinatie best wat later (half oktober – eind november).
Er is dus een overlap van twee weken (2e helft van oktober) waar beide vaccinaties tegelijk kunnen toegediend worden. Dit kan tussen 16 oktober en 31 oktober.

Op de volgende data kunt u zich laten vaccineren in onze praktijk:
– Covidvaccinatie: tussen 13 september en 31 oktober. (zal ook later kunnen op individuele tijdstippen)
– Covid- en/of griepvaccinatie: tussen 16 oktober en 31 oktober.
– Griepvaccinatie: tussen 16 oktober tot 30 november.

Let op: u dient het griep-vaccin op voorhand af te halen bij de apotheek (kan zonder voorschrift). Het COVID-vaccin wordt voorzien door de arts.

U kunt hier uw afspraak boeken.

Praktische tips:

– Het COVID vaccin moet door ons op voorhand besteld worden. Hiervoor zijn slechts een beperkt aantal bestelmomenten in september. Reserveer dus uw moment online/telefonisch tijdig!

– U kan nu al het griepvaccin in de apotheek reserveren of kopen. U heeft geen voorschrift nodig.

– Bewaar het vaccin in de koelkast  (niet in de deur) tot de dag van de vaccinatie.

– Draag bij voorkeur kledij waarbij de bovenarm gemakkelijk tot aan de schouder ontbloot kan worden.

– Bij ziekte of milde symptomen stelt u de vaccinatie beter uit.

– Hou rekening met de drukte van de vaccinatieperiode (oktober-november) en plan zo mogelijk jaarlijkse controles hier buiten.